top of page
Hurkse Bogen gevel Beemdstraat

Hurkse Bogen

Nederland, Eindhoven
 
Renovatie en transformatie
Het oorspronkelijke ontwerp voor de hallen stamt uit 1955. In de loop der jaren is het complex verrommeld en de uitstraling is ver onder de maat.

De hallen zitten bordenvol potentie, maar niemand die het meer ziet. De kenmerkende bogen aan de Beemdstraat zijn overgeschilderd in bonte kleuren en de gevelreclame verhult de fraaie constructie, met bijzondere, halfronde boogdaken, de zogeheten Fusée-daken*. Bovendien zijn de karakteristieke lichtstraten in het dak dichtgeplakt met bitumen. De gevel aan de Lodewijkstraat is vrijwel helemaal geblindeerd, waardoor het interieur voor passanten verborgen blijft. Hierdoor is het pand door de jaren heen een donkere bedrijfshal geworden.
 
Met een paar simpele ingrepen maken we van het pand weer een lichte en levendige bedrijfshal, die eer doet aan het oorspronkelijke monumentale karakter. Door een aantal uitsneden in het gebouw te maken, ontstaan twee patio-achtige buitenruimten die meer daglicht in het gebouw brengen en ook de kenmerkende bogen weer zichtbaar maken. Het complex wordt hiermee in drie units opgedeeld, waarbij de (representatieve) entree wordt gemarkeerd door een nieuw kantoorgebouwtje in drie bouwlagen. 

In het ontwerp blijven de Fusée-daken behouden en wordt de constructie gerenoveerd om aan de huidige standaarden te voldoen. De karakteristieke lichtstraten worden voorzien van glazen bouwstenen. De eenheid van het ensemble wordt versterkt door het ritme van de kolommen, en door een compromisloze transparante pui-invulling.

De oorspronkelijk gevels en de uitsneden krijgen een invulling met nieuwe (glas)puien, alles om de prachtige boogconstructie én de nieuwe functies van buitenaf zichtbaar te maken. De oorspronkelijke betonnen structuur wordt opnieuw gebruikt, maar de nieuwe ingrepen kenmerken zich juist door het vermijden van beton. Het raster van betonnen kolommen wordt doorgezet in de kantoorgebouwtjes in een duurzamere staalconstructie.
Hurkse bogen terreinplan
Hurkse Bogen bestaand
Vier bogen met historie
Het ontwerp voor Hurkse Bogen, de renovatie en transformatie van het bedrijvencomplex aan de Lodewijkstraat en de Beemdstraat in Eindhoven, borduurt voort op een bijna 70-jarige historie. 
Bouwonderneming Goevaers bouwt, beheert en verhuurt sinds 1952 bedrijfspanden. Begin jaren vijftig van de vorige eeuw realiseerde het toen nog jonge bedrijf de bedrijfshallen met hun vier kenmerkende boogdaken. Nadat Philips zich hier als eerste gebruiker had gehuisvest, is het jarenlang door Paradigt en de Kampeermarkt als winkelpand in gebruik geweest. Tot op de dag van vandaag is het complex in eigen bezit. De renovatie en transformatie van Hurkse Bogen past in de duurzame langetermijnvisie van Goevaers, waarbij bedrijfspanden voor de huurders up-to-date worden gemaakt en voldoen aan de laatste standaards.
fuseedak
* Fusée-daken
De kenmerkende bogen van de hallen zijn uitgevoerd als zogeheten Fusée-daken, een dakconstructie die vooral in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw in Nederland werd toegepast bij bedrijfshallen. Het is een eeuwenoud constructieprincipe, dat al door de Byzantijnen werd gebruikt. 
De fusées hebben de vorm van een holle cilinder, waarvan het ene uiteinde trechtervormig toeloopt en in de hals van de volgende cilinder past. Op deze wijze ontstaan strangen die boogvormig gekoppeld worden. Tijdens de uitvoering worden de boogdaken tijdelijk ondersteund door verrolbare stalen of houten mallen, totdat de betonlaag bovenop de fuséestrangen is uitgehard en de stalen trekstangen zijn aangebracht. Doordat geen balkconstructie nodig is en bovendien een aparte plafondconstructie achterwege kan blijven, wordt een voordelig bouwvolume bereikt. In de richting waarin de fusées zijn aangebracht, kunnen bovendien op eenvoudige wijze daklichten worden aangebracht. 
Fusée-daken paren een constructief grote sterkte aan een laag eigen gewicht. De thermisch isolerende werking van de fusées is (zeker naar de normen van die tijd) een pluspunt en het materiaalgebruik is zeer efficiënt. Daarmee is de constructie duurzaam en goedkoop.
Project data:
Opdrachtgever:
Locatie:
Opgave:
Omvang:
Ontwerp:
Status:
Team:
​
Geva Vastgoed
Eindhoven (NL)
Industrieel; Transformatie
9 000 m²
2020
Voorlopig ontwerp
Niels Olivier, Boryana Kondeva
​
Vergelijkbare projecten:
Transformatie
Transformatie
Woningen
bottom of page