top of page
20220401_182838.jpg

De Olijfboom

Nederland, Schiedam
Zwart Nazareth was de treffende bijnaam van Schiedam tot halverwege de 20ste eeuw. Schiedam stond bekend om de succesvolle jeneverproductie, maar de keerzijde van het succes was de vervuiling door de op steenkool gestookte branderijen en glasblazerijen. Inmiddels hebben de meeste jeneverfabrieken in de stad plaats gemaakt voor woningbouw, net zoals op het Dirkzwager terrein dat opnieuw wordt ontwikkeld. Sinds het einde van de 19de eeuw tot 2011 was het gebied in handen van de koninklijke branderij M. Dirkzwager, waar onder andere de jenever van Floryn vandaan kwam. Opslagloodsen worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwe herenhuizen, monumentale pakhuizen en branderijen worden getransformeerd naar appartementen, een hotel en multifunctionele bedrijfsaccommodatie.

Midden op het terrein, naast de Drilschuur, stond een afwijkend pand uit 1908; een koperslagerij met daarbovenop het enige woonhuis op het terrein. De werkplaats werd uiteindelijk gebruikt als stalling voor de auto’s van de directeur van de branderij zelf, maar deed eerder dienst als afspuitruimte voor flessen en ketels, wat goed te zien was aan de erbarmelijke staat waarin het pand verkeerde.
In 2021 heeft Niels Olivier Architect de kans gezien het pand van de ontwikkelaar over te nemen en het om te bouwen naar een privé woning. Hiervoor is de werkplaats samengevoegd met het woonhuis erbovenop, en is de aangrenzende opslagloods gesloopt om plaats te maken voor een tuin.
De voorzijde van het pand heeft de status beschermd stadsgezicht. Om die status eer aan te doen is het metselwerk gereinigd en opnieuw gevoegd, zijn alle ramen vervangen door hun geïsoleerde variant, de natuursteen ornamenten zijn opgeknapt en het glas in lood is gereviseerd en teruggeplaatst in dubbelglas. De originele garagedeuren zijn behouden gebleven en aan de binnenzijde geïsoleerd.

De achterzijde van het pand heeft geen monumentale status en is in de loop der jaren vaak gewijzigd. Verschillende loodsen hebben hier tegen het pand aan gestaan. De begane grond heeft altijd in open verbinding gestaan met die loodsen. Hier hebben we de kans gezien architectonisch te breken met het verleden en een eigentijdse achtergevel te maken bestaande uit wit stucwerk, minimalistische aluminium puien en thermisch verduurzaamd hout.


 
De onderste twee verdiepingen zijn intern totaal getransformeerd. De begane grond is omgebouwd tot woonkeuken. De keuken met aan de achterzijde een enorme bergkast is als los meubel strategisch in de ruimte geplaatst waardoor de toegang van het toilet en de doorloop naar de achtertuin wordt afgeschermd. Zo is de begane grond functioneel ingedeeld zonder hokjes te maken. De keramische kookplaat zit in een los, verplaatsbaar meubel, een kookrijland.

De pui naar de tuin heeft zowel een horizontaal als verticaal schuivend deel. Onder het verticale schuifraam is een eikenhouten bank geïntegreerd. Als het raam openstaat kun je hierop zowel binnen als buiten zitten. Een klein luifeltje boven de pui zorgt ervoor dat het raam open kan blijven als het regent.

Middels een vide is de begane grond verbonden met een lounge op de eerste verdieping. Het door glas-in-lood gekleurde licht op de eerste verdieping valt daardoor ook op de begane grond. Tegelijkertijd kijk je vanaf de lounge door de vide en de achterpui naar de tuin.

Het pand is aan de binnenzijde volledig geïsoleerd en voorzien van een lucht-water warmtepomp (gasloos). Op het gebied van duurzaamheid scoort het daarmee net zo hoog als een nieuwbouwhuis.
Axonometry, Housing, Transformation
Project data:
Locatie:
Opgave:
Omvang:
Ontwerp:
Status:
Team:
Schiedam (NL)
reconstructie appartement
203 m²
2023
Opgeleverd
Niels Olivier
Vergelijkbare projecten:
bottom of page