top of page
20190418_overzicht.jpg

Stadskade Tilburg

Nederland, Tilburg
In het centrum van Tilburg verrijst er een nieuwe wijk aan de Piushaven. Stadskade is hier onderdeel van en is een van de blokken op een voormalig industrieterrein dat wordt getransformeerd tot een levendige binnenstedelijke woonbuurt. Paul Goltstein van Bo.2 architectuur en stedenbouw heeft ons gevraagd om een groot deel van dit blok met hem te ontwerpen; 9  rijwoningen, een tweekapper en 11 appartementen. Het stedenbouwkundig plan is ook van Bo.2 architectuur en stedenbouw.
Central square
Centraal plein
Site plan
Situatie
Op de hoek van het blok staat een bescheiden torentje met 9 appartementen en 2 penthouses op een half-verdiepte parkeergarage. Ook dit gebouw wordt gekenmerkt door metselwerk en stalen profielen. Twee soorten metselwerk, in verschillende vlakken en metselverbanden vormen een subtiel raster in de gevel. De verticale lijnen worden net iets meer gearticuleerd waardoor het gebouw slanker oogt. Alle appartementen hebben een groot balkon dat uitkijkt over de Piushaven. De plattegronden zijn om de balkons heen ontworpen.
Apartmentbuilding
Appartementsgebouw
Penthouse
Penthouse
Apartmentbuilding east facade
Appartement oost gevel
De penthouses staan terugliggend op het hoofdvolume. Enerzijds is dit gedaan om afstand te bewaren tussen de penthouses en de hogere toren aan de andere kant van de weg, anderzijds ontstaat er een enorm dakterras met een geweldig uitzicht.
Alle ramen in het gebouw zijn ontworpen van vloer tot aan het plafond, waardoor er van binnenuit goed zicht is op het water.
Terraced housing front facade
Voorgevel rijtjes woningen
20190418_Zadeldak  sfeer 1.jpg
Rijtjeswoningen
De rijwoningen zijn gesitueerd rond een informeel centraal plein. Het hoofdidee van deze huizen is om de keuken naast de entree aan dit autovrije plein te ontwerpen. De meeste keukens hebben openslaande deuren waardoor men meer geneigd is het plein als voortuin te gebruiken. Zo voelt het plein aan als een gemeenschappelijk binnenhof. De gevels, met metselwerk en karakteristieke kozijnen, passen goed bij het industriële karakter van de Piushaven. Evenals de stalen lateien, zichtbaar boven de ramen en als drager van de luifels boven de voordeuren.
Semidetached housing
2 onder 1 kap woningen
Project data:
Opdrachtgever:
Locatie:
Omvang:
Ontwerp:
Status:
Team:
In samenwerking met:
BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Tilburg (NL)
11 woningen and 11 appartementen
2016
Opgeleverd
Niels Olivier, Paul Goltstein
Bo.2 architectuur en stedenbouw
Vergelijkbare projecten:
Stedenbouw
Stedenbouw
woningen
bottom of page