top of page
wettbewerb_Mansergh_Quartier_Gütersloh_

Mansergh Quartier

Duitsland, Gütersloh
Programma
In de Duitse plaats Gütersloh wordt een voormalig kazerneterrein getransformeerd naar een woon- en werkgebied voor ongeveer 1000 woningen en 20.000 m2 commerciële ruimte en voorzieningen. Vier combinaties van architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen zijn uitgekozen om hiervoor in competitieverband een stedenbouwkundig plan te maken. Eerst in de vorm van een 5-daagse workshop ter plaatse. De twee winnaars, waaronder ons team, zijn vervolgens gevraagd een revisie te maken van hun studie.
Ons team bestaat uit Coido architects, Döll architecten en Karres&Brands.
Het terrein beslaat 28 hectare en bestaat voornamelijk uit sportvelden, militaire barakken en gepantserde werkplaatsen, de zogenaamde Pantzerhalle. De barakken, die specifiek gebouwd zijn voor het onderbrengen van soldaten, laten zich helaas lastig herbestemmen tot woningen die voldoen aan de standaarden van deze tijd en worden in ons plan voor een groot deel gesloopt. De Pantzerhalle daarentegen gekenmerkt door spectaculaire spantconstructies, worden ingezet als bedrijfsverzamelgebouwen, exporuimten en activiteitenhallen.
 
wettbewerb_Mansergh_Quartier_Gütersloh_
Masterplan
wettbewerb_Mansergh_Quartier_Gütersloh_
Groene corridor
wettbewerb_Mansergh_Quartier_Gütersloh_
Dorpstraat
Plan
Een belangrijke kwaliteit van het gebied is de infrastructuur, zowel boven- als ondergronds. In een periode van meer dan 80 jaar zijn er groene lanen en parken ontstaan met waardevolle bomen. Niet zozeer de barakken, maar de historische stedenbouwkundige structuur dient als onderlegger van ons plan. Waar op het kazerneterrein echter een hiërarchie in openbare en private ruimte ontbrak hebben wij de  “Dorfstrasse” geïntroduceerd als centrale as en de kwaliteit van de bestaande groenstructuur gebruikt  om parkjes en (semi) openbare tuinen te maken.
De wijk wordt ontsloten door een ringstraat waaraan zogenaamde “parkeerhubs” liggen. Hierdoor zijn de woonstraten en de dorpstraat autovrij. De parkeerhubs, super efficiënte parkeergarages met groene gevels en een pergola van zonnecollectoren op het dak, dienen als kleine energiecentrales voor de wijk door de uitwisseling van elektriciteit met elektrisch aangedreven auto’s.
wettbewerb_Mansergh_Quartier_Gütersloh_
Project data:
Locatie:
Opgave:
Ontwerp:
Status:
Team:
In samenwerking met:
Gütersloh (DE)
Stedenbouwkundig plan
2019-2020
Competitie, tweede plaats
Niels Olivier, Henk Döll
Coido Architects, Döll Architecten, Karres en Brands
Vergelijkbare projecten:
Woningen
Stedenbouw
Woningen
bottom of page