top of page
St.Barbara_Duisberg_Germany 3.jpg

Wohnquartier St. Barbara

Duitsland, Duisburg
Voor de prijsvraag “Wohnquartier Sint Barabara”  in Duisburg heeft Henk Döll (Döll Architecten) ons samen met Karres+Brands uitgenodigd te participeren in zijn team. De opdracht was om een stedenbouwkundig plan te maken met een mix van grondgebonden woningen (120) en appartementen (200) in een buitenwijk van Duisburg. Los hiervan werden we gevraagd met ideeën te komen voor de herbestemming van het oude Sint Barbara ziekenhuis dat in het centrum van de planlocatie ligt.
St.Barbara_Duisberg_Germany 1.jpg
St.Barbara_Duisberg_Germany.jpg
De appartementen zijn vooral aan de zuidkant van het terrein geprojecteerd. Drie- tot vijf-laagse gebouwen creëren een geluidsbarrière tussen de grondgebonden woningen en de drukke hoofdweg. De appartementen staan op een groen dek dat aansluit op de begane grond. Hieronder is een parkeergelegenheid bedacht voor zowel de appartementen als de grondgebonden woningen.
In de rest van het gebied parkeren de bewoners in pockets tussen de rijen huizen in, weg van de tuinen en voordeuren. Een netwerk van fiets- en voetpaden doorkruisen het plan in plaats van straten. Het prijsvraagprogramma suggereerde een hoge dichtheid, daarom hebben de huizen vrij kleine tuinen. Wij hebben de inwoners een grote collectieve tuin teruggegeven. Het voormalige klooster (Sint Barbara ziekenhuis) hebben we getransformeerd tot het centrum van de wijk met onder andere een kinderopvang en een basisschool.
Aanzicht
St.Barbara_Duisberg_Germany 2.jpg
Impressie
Project data:
Locatie:
Opgave:
Ontwerp:
Status:
Team:
In samenwerking met:
Duisburg (DE)
Stedenbouwkundig plan, Woningbouw
2018
3rd plaats
Niels Olivier, Henk Döll
Döll Architecten, Karres en Brands
Vergelijkbare projecten:
stedenbouw
stedenbouw
woningen
bottom of page