Huis Van Tongeren-Rijswijk

Nederland, Rotterdam
Dit typische jaren ’50 huis in Rotterdam is uitbreid met een eetkamer en keuken. Een deel van de garage is veranderd in een speelkamer en de voormalige keuken is omgebouwd tot bijkeuken. Met meer leefruimte op de begane grond en een ruimere keuken speelt het huis beter in op de wensen van het gezin.
De stenen verticale schijf, de slank gedetailleerde schuifpui en het overstek die de dakrand articuleren zijn een verwijzing naar de modernistische architectuur van de mid-century, evenals het gebruik van zink en hout. De keuken en de buitenmuur, beiden afgewerkt in hout, vormen samen een geheel. Ter hoogte van het werkblad zit een doorkijkje naar de tuin en de speelkamer.
house extension
uitbreiding vanuit de tuin
kitchen interior
keuken
living room interior
zicht vanuit de huiskamer
Interieur
De opdrachtgever pleitte voor een naadloze aansluiting van oud naar nieuw. De opening in de voormalige achtergevel is daarom even breed gemaakt als de huiskamer. De draagconstructie van de achtergevel boven de opening is verstopt in het plafond. Door de nieuwe minimalistisch gedetailleerde schuifpui is het net alsof er helemaal geen pui is en wordt de tuin onderdeel van de huiskamer.
Project data:
Locatie:
Opgave:
Omvang:
Ontwerp:
Status:
Team:
Rotterdam (NL)
woonhuis
40 m² uitbreiding (huis 185 m²)
2019
gebouwd
Niels Olivier, Robin-Jay King
Vergelijkbare projecten:
woningen
Transformatie
stedenbouw