Loft Appartement

Nederland, Amsterdam

In samenwerking met Döll Architecten hebben we het ontwerp gemaakt voor de reconstructie van een appartement in het centrum van Amsterdam. De opgave is de indeling aan te passen aan het huidige gebruik en de uitrusting en afwerking te moderniseren, opdat deze op de toekomst is voorbereid. Daarnaast wordt het terras, nu bereikbaar met een korte trap, gelijkvloers toegankelijk gemaakt.
huis in huis
Het gebouw waarvan het appartement zich op de eerste verdieping bevindt is in 1906 opgericht als gordijnenfabriek. Grote overspanningen, sierlijke kolommen en een grote verdiepingshoogte karakteriseren het pand.
Het meest in het oog springende onderdeel in het ontwerp is het nieuwe ‘huisje’, midden in het appartement, in een markante kleur. Hierin is een nieuwe keuken gemaakt, geschakeld aan een bijkeuken c.q. berging. Bovenop de keuken komt een TV-hoek met zitpodium waarmee de hoogte volledig uitgenut wordt. De entresol wordt aan twee zijden begrensd door een pui en aan de twee andere kanten door een balustrade-net. De naturel gekleurde houten pui met glas loopt als een meanderend element dwars door het appartement en heeft een geluidwerende functie tussen het woongedeelte en de kamers. Tegelijkertijd moet de glazen pui zoveel mogelijk daglicht in het hart van het appartement brengen.
loft appartement Amsterdam meubel 2.jpg
Woonkamer
De bestaande ramen van het appartement hebben een vrij hoge onderdorpel. Daarom wordt de zithoek op een verhoogd podium, met eikenhouten parket, gemaakt, zodat je ook zittend door de hoge ramen naar het terras kunt kijken. Het podium is aan de korte kant bereikbaar via een aantal treden op een kleine “tribune”. Aan de lange zijde is er een boekenkast in het podium geïntegreerd. De kastdelen zijn verrijdbaar zodat de ruimte onder het podium gebruikt kan worden als bergruimte. Op het lagere deel is plek voor de eettafel aan de gevel met twee nieuwe dubbel openslaande deuren naar het terras.
 
Slaapkamers
In de beide slaapkamers aan de voorzijde wordt op de reeds aangebrachte balken een insteekverdieping met een trap aangebracht. Door de trapstijlen door te laten lopen tot op de vloer kan er op de kinderkamer onder de trap een kast worden geïntegreerd. De stijlen van de balustrade van de insteekverdieping lopen door tot het plafond. In de stijlen zijn “kozijnen” aangebracht waardoor de insteekverdieping je doet denken aan een boomhut.
De vloer van de hoofdslaapkamer wordt grotendeels in eikenhouten parket uitgevoerd. Deze afwerking loopt aan beide wanden omhoog alsof het een verlengde is van het podium in de zitkamer aan de andere kant van de muur. Er zijn tevens nissen en laden in voorzien.
 
Door de dubbelhoge entreehal gaat een loopbrug van de tv-hoek op de keuken naar de techniekruimte boven de badkamer. In plaats van een balustrade langs de loopbrug wordt er een horizontaal net gespannen in de entreehal waar de kinderen in kunnen spelen.
Project data:
Locatie:
Opgave:
Omvang:
Ontwerp:
Status:
Team:
Amsterdam (NL)
reconstructie appartement
190 m²
2019
Opgeleverd
Henk Döll, Niels Olivier, Robin-Jay King
Vergelijkbare projecten:
Woningen
Transformatie
Woningen