top of page
Melkontvangst De Caai
Bottle Distillery is sinds 2019 gebruiker van de Melkontvangst. De overlap tussen de voormalige ambachtelijke functie van de Melkontvangst en de functie als distilleerderij is groot. Door deze overlap is er geen aanleiding geweest om grote ingrepen aan te brengen aan het pand. Vanuit functioneel perspectief kan daarom het exterieur en interieur van het pand grotendeels in de oorspronkelijke staat blijven. Monumentale en niet monumentale kenmerken worden op deze manier zichtbaar behouden en blijven functioneel.
(ontwerp van woontoren in achtergrond: Kaan Architecten)
Nederland, Eindhoven

Campina Melkontvangst

melkontvangst_1600.jpg
Bestaande tegelwanden, tegelvloeren, bordessen, de karakteristieke bijeenkomstruimte voor de chauffeurs die de melk kwamen afleveren zijn behouden. Zelfs de contouren van de oude Campina melktanks zijn nog zichtbaar. Zo staat op een van de voetstukken van de melktanks nu de distilleerketel. Toch zijn er een aantal aanpassingen noodzakelijk geweest om het gebruik van de Melkontvangst voor Bottle Distillery op het niveau te brengen van de huidige vereisten voor wat betreft de nieuwe functie en (brand)veiligheid: Zo zijn er aan de Oostgevel (opnieuw) deuren geplaatst en aan de Westgevel zijn er terrasdeuren aangebracht. De aanpassingen zijn destijds uitgewerkt door Wenink Holtkamp Architecten.

De Melkontvangst vraagt nu om onderhoud en restauratie om de monumentwaarden, zoals omschreven in de Visie op Erfgoed voor Zuivelfabriek Campina Eindhoven, langdurig te handhaven. Daarnaast wordt er gekeken naar de mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Hierbij wordt altijd de afweging gemaakt tussen functionaliteit en haalbaarheid enerzijds en cultuurhistorische waarden anderzijds. De belangrijkste ingrepen zijn het vervangen van het enkel glas door hr++ glas en het verfraaien/ reconstrueren van een aantal geveldelen. De regelmatige opzet van de invullingen van de betonkaders wordt op deze manier deels herstelt. De Melkontvangst is onderdeel van Zuivelfabriek Campina en is nauw verbonden met de Melkfabriek, waarvan de transformatie ook ontworpen is door Niels Olivier Achitect. Dat geldt met name voor het exterieur. Beoogde aanpassingen van de Melkontvangst houden daar waar dat van toepassing is rekening met de aanpassingen zoals die voor de Melkfabriek gerealiseerd worden. De detaillering en kleurstelling wordt dus nauw afgestemd op de Melkfabriek.
De gerenoveerde gevel wordt opgebouwd uit drie delen: de plint afgewerkt met de witte tegels, " schadowboxes"  en grote raampartijen.
Een shadowbox maakt conceptueel deel uit van het transparante geveldeel en contrasteert met de tegels en het tegelmotief. Zo ontstaat een dichte gevel zonder toevoeging van een nieuw materiaal. Het raster van gevelkolommen komt hierdoor sterker naar voren.

Aan de achterzijde van de Melkontvangst is in het verleden een geveldeel opengebroken en vervangen door een gesloten stalen gevel met deur die nu is overgeschilderd. In plaats van dit geveldeel te reconstrueren zien wij hier een kans om iets van het verleden te laten zien. Voorstel is om een foto met uitleg over de oorspronkelijke melkfabriek met een "muurprint" op de gevel te plaatsen.
gevelaanzichten
Project data:
Opdrachtgever:
Locatie:
Opgave:
Omvang:
Ontwerp:
Status:
Team:
Geva Vastgoed
Eindhoven (NL)
Industrieel; Transformatie
594 m²
2021
Opgeleverd
Niels Olivier, Boryana Kondeva
bottom of page