top of page

Cooperatieve Centrale Boerenleenbank

Nederland, Eindhoven
Coöperatieve Centrale Boerenleenbank' staat nog steeds in gouden letters te lezen boven de ingang van het statige pand aan de Dommelstraat 9 in Eindhoven. Dit rijksmonument was van 1911 tot 1962 het hoofdkantoor van de Boerenleenbank.

Tegen het einde van de 19e eeuw werden in Utrecht en Eindhoven de eerste coöperatieve kredietbanken opgericht, die de middelen van landbouwverenigingen bundelden. Hierdoor konden zij leningen verstrekken voor landbouwprojecten in de armste delen van Nederland.

In 1909 kreeg de toenmalige populaire architect Jan Stuyt de opdracht om deze bank te bouwen en hij ontwierp een gebouw in de zogenaamde 'um 1800'-stijl. Zoals de naam al doet vermoeden, geloofden architecten die in deze stijl werkten dat het hoogtepunt van goede smaak aan het begin van de 19e eeuw moest liggen. Stuyt koos voor een ontwerp waarbij de ornamentiek beperkt blijft tot de voorgevel. Boven de statige entree is een groot rond raam geplaatst versierd met bloemenslingers en de wapenschilden van Eindhoven, Nederland en de landbouwcoöperaties wier geld de bank beheerde.

In de jaren dertig werd het pand aan de achterzijde van de bank uitgebreid met een villa. De architectuur van de villa is in dezelfde 19e-eeuwse stijl als het hoofdgebouw en het interieur van het gebouw uit 1910 sluit naadloos aan bij de aanbouw uit 1930.

De bank bleef tientallen jaren in gebruik totdat de Eindhovense Coöperatieve Bank in 1972 fuseerde met de Rabobank. Sinds 2003 wordt het grootste deel van het gebouw gebruikt als opvanghuis voor daklozen en het bijbehorende kantoor van het "Leger Des Heils".

Het kantoorgebouw van de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank in Eindhoven is niet alleen een van de oudste coöperatieve kredietbanken van Nederland, maar ook een architectonisch monument in het centrum van Eindhoven.
20230214_1025331.png
huidige situatie
facades-03.jpg
facades-01.jpg
In samenwerking met Harrie van Helmond Architecten kregen wij de opdracht om de indeling van het gebouw opnieuw te ontwerpen en de buitenkant te renoveren en verduurzamen.
Het voornemen van opdrachtgever "Trudo" is om de accommodatie van het "Leger des Heils" in het historische gebouw een upgrade te geven, wat een reorganisatie van het interieur inhoudt, waaronder meer kamers. Dit impliceert ook een transformatie van de externe infrastructuur, waaronder een nieuwe trap en een externe lift.
Wij beschouwen de nieuwe lift met trap als een op zichzelf staand element met afwijkende materialen en detaillering. Op deze manier proberen we geen inbreuk te doen op de bestaande architectuur. De stalen wenteltrap verwijst desondanks naar de ronde gemetselde toren waarin de oude trap zich bevindt.
Courtyard with new staircase and lift
Project data:
Opdrachtgever:
Locatie:
Opgave:
Omvang:
Ontwerp:
Status:
Team:
Trudo
Eindhoven (NL)
Upgrade; Renovatie, Verduurzaming
2100 m²
2023
Voorontwerp
Niels Olivier, Vittoria Marino
Vergelijkbare projecten:
Woningen
Transformatie
Woningen
bottom of page